Reissuilta on vuosien varrella kertynyt valokuvia aika älytön määrä ja omalla koneella niistä ei ole iloa oikein kenellekkään. Hyvin vähän edes itselle. Jotain asialle oli tehtävä ja ilmeisin ratkaisu on laittaa ne nettiin. Kysymys kuluukin, että miten?
Maailma on täynnä ilmaisia kuvien tallennuspalveluja. Kaikissa on sama ongelma: ilmainen tila ei käytännössä riitä kaikille kuville ja lisätilasta pitää maksaa. Hinnat pyörivät luokassa 100 +/- 50€ vuodessa ja vertailu on vaikeaa, kun ominaisuudet ovat niin erilaisia.
Lähdetään seuraavista perusvaatimuksista:
- Tilaa pitää olla riittävästi. Vähintään useita kymmeniä gigatavuja, jos käytetään pienennettyjä kuvia. Useita satoja gigatavuja, jos käytetään alkuperäisiä.
- Pelkkiä kuvien varastointi ei riitä. On pystyttävä luomaan erilaisia kokonaisuuksia. Kuvia pitää voida katsella maantieteellisesti, ajankohdallisesti, historiallisesti tai kronologisesti matkan etenemisen mukaan.
- Kuvagallerian luominen on työlästä. Kunnollisen gallerian luominen on aivan tolkuttoman työlästä. Työ ei saa mennä hukkaan eli sen on oltava siirrettävissä tulevaisuudessa muualle. Avoin lähdekoodi auttaa tässä.
- Homman on toimittava hyvin Linuxin kanssa. Vaikka teen työkseni Windows-ohjelmia, käytän kotona kuvien hallinnointiin Linuxia.
- Turvallisuus ei ole kovinkaan olennaista. Kyseessä on kuitenkin kaikille avoin palvelu, jossa ei ole mitään salaista.
Pieni googlailu noiden ehtojen kanssa paljasti hyvin pian, että lisätilaa saa pilvipalveluista rahalla, mutta lopputulos ei kokonaisuutena toimi. Kuvat kyllä näkyvät, mutta siinäpä se sitten melkein onkin. Palvelujen ominaisuudet ovat aika rajoittuneita.
Toinen ääripää ratkaisuksi olisi oma palvelin. Sen ylläpitoon en kuitenkaan viitsisi käyttää aikaa. Käytännössä vaihtoehtoina olisi nettihotelli tai jonkinlainen virtuaalipalvelin. Näihin tutustuminen paljasti muutaman mielenkiintoisen seikan.
Suomalaisten palveluntarjoajien hinnat ovat aivan käsittämättömiä. Moninkertaisia verrattuna keskiseen Eurooppaan tai Amerikkaan. Palvelujen vasteajat ovat tietysti hieman nopeampia, jos palvelin on Suomessa, mutta ero on käytännössä olemattoman pieni verrattuna Keski-Eurooppaan.
Webbihotellien hinnat Euroopassa ovat käytännössä samaa luokkaa tai halvempia kuin pelkkää levytilaa tai kuvagallerioita tarjoavien palvelujen. Eli perinteisellä ”cut out the middlemen” -periaatteella kannattaa ostaa pelkkää peruspalvelua.
Kun vielä osoite syrja.org oli nykyään vapaana, niin päädyin nettihotelliin ranskalaiselta OVH-hosting -firmalta. Oma nettiosoite, levytilaa 250GB ja perus LAMP-systeemi hieman boostattuna versiona. Toimii riittävän nopeasti ja maksaa kaikilla mausteilla vain 75€ vuodessa. Hinnassa on tosin hieman aloitustarjousta mukana, mutta ei se jatkossakaan tuosta kovin paljon nouse.
Systeemi vaatii tietysti hieman omaa hallinnointia, mutta ei ole liian monimutkaista. Dokumentonti on aika surkeata (ja osittain ranskankielistä), mutta jos on vähänkään tietotekniikkakokemusta ja googlaustaitoa, niin kyllä tuon kanssa pärjää. Tämä siis tietokoneohjelmoijan subjektiivinen näkemys.
Laiton tänne pääsivulle pystyyn WordPress-blogisysteemin ja itse kuvagallerian erilliseen alidomainiin (http://photo.syrja.org/) Piwigo-ohjelmistolla (http://piwigo.org/). Blogin ideana on toimia kuvagallerian päivitysten dokumentointina. Toistaiseksi pelataan primitiivisillä perusasetuksilla. Jos eivät ole tarpeeksi primitiivisiä, niin säädetään sitten lisää.